Dat duurzaamheid ‘the way to go’ is, daarvan zijn we ondertussen allemaal overtuigd. Hoe we dat in praktijk moeten brengen, is vaak minder duidelijk. CityD-WES bracht 20 stakeholders samen en ging met hen aan de slag om participatief en co-creatief via business cases herbruikbare luiers te introduceren in de Gentse kinderopvang.
Na een oproep vanuit de provincie Oost-Vlaanderen werd de stad Gent geselecteerd om er pilootprojecten te ontwikkelen rond de omschakeling van wegwerpluiers naar herbruikbare luiers.
De scope beperkt zich nu tot kinderdagverblijven, maar ook onthaalouders, particuliere ouders, materniteiten en ouderenzorg worden dagelijks geconfronteerd met enorme hoeveelheden afval door wegwerpluiers. Zo werd berekend dat de EU-landen in 2017 zo’n 6,7 miljoen luierafval produceerden.
CityD-WES voert met het merk DataD het begeleidingstraject voor dit project uit en werkt daarbij voornamelijk aan de voorbereiding op de eigenlijke testfase. Verschillende business cases worden geïdentificeerd en onderzocht.
Via meerdere werksessies checken we de business cases op financiële en logistieke haalbaarheid, schatten het sociale aspect in en anticiperen op mogelijke problemen. In een tweede luik werken we een communicatiestrategie en -plan uit. Op die manier blijven alle betrokken partijen correct en tijdig geïnformeerd, maar kunnen we ook bepalen hoe we toekomstige gebruikers zullen bereiken. We houden daarmee rekening met de demografische samenstelling van de doelgroep en gaan inclusief te werk zodat kansengroepen actief kunnen deelnemen.
De oplossingen passen binnen een duurzame en circulaire economie, waarbij materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk blijvend ingezet worden.
Tijdens de eerste werksessie konden we ervaren dat al heel wat organisaties zijn doordrongen van een ecologische aanpak. Verschillende kinderdagverblijven werken nu al met wasbare luiers of laten toe dat ouders die zelf meebrengen. Maar ook de stem van mensen die het systeem van herbruikbare luiers nog niet kennen of er niet op willen overschakelen, zijn in deze fase uiteraard ook belangrijk. Op 7 maart hadden we dan ook een bonte mix van stakeholders aanwezig met boeiende input als gevolg.
Via participatie en co-creatie vroegen we de aanwezigen om de business cases verder uit te werken. Eens die basis is gelegd, kunnen de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent verder aan de slag om de uitwerking van de testcases te bepalen. Dit gebeurt in een vervolgfase en valt niet binnen de huidige opdracht.
Ook geïnteresseerd in participatie en co-creatie? Wens je meer te weten over CityD-WES? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!