Momenteel loopt een aanvraag tot erkenning van de Brabantse Wouden als Nationaal park. CityD-WES staat samen met Toerisme Vlaams-Brabant in voor de opmaak van een duurzame toeristische en recreatieve visie en actieplan als onderdeel van het masterplan Brabantse Wouden.
In het kader van de finale kandidatuurstelling voor het Nationaal Park Brabantse Wouden dient een masterplan opgesteld te worden met daarin een hoofdstuk over toerisme en recreatie. CityD-WES werkt samen met Toerisme Vlaams-Brabant de toeristisch recreatieve visie uit en een toeristisch recreatief actieplan.
De Brabantse Wouden omvatten het Zoniënwoud, Hallerbos en de complexen van het Meerdaalwoud, Heverleebos en Dijlevallei. Ze vormen de grootste natuur- en groengebieden in de provincie Vlaams-Brabant. Deze natuurgebieden worden Europees gewaardeerd als topnatuur en het Zoniënwoud heeft recent de erkenning gekregen als UNESCO werelderfgoed. Het gaat over een centraal geheel van ca. 16.000 ha met als roepnaam Nationaal Park Brabantse Wouden, gelegen binnen een ruimer gebied met de roepnaam Brabantse Wouden.
Het uitgangspunt van het Vlaamse toeristisch beleid is dat toerisme en recreatie een meerwaarde creëren voor zowel de bewoners, bezoekers, ondernemers en voor het Nationaal Park zelf (Reizen naar Morgen). Bijgevolg is de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van een Nationaal Park aangepast aan de draagkracht van de plek. De meerwaarde van de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van het park voor zowel bewoners, bezoekers, ondernemers en het Nationaal Park zelf moet aangetoond kunnen worden.
Het project maakt duidelijk dat de Brabantse Wouden meer zijn dan enkel wouden en natuur. Ook andere troeven komen aan bod:
- een historisch rijk en aantrekkelijk agrarisch landschap;
- boeiende en levendige dorpen met voorzieningen;
- provinciedomeinen Huizingen en Kessel-Lo met hun recreatie en attracties;
- de omliggende cultuursteden Leuven, Brussel, Halle…
Alle 13 betrokken steden en gemeenten uit de Vlaamse rand worden actief bevraagd zodat een breed draagvlak wordt gecreëerd.
Voor CityD-WES zal Sigrid Defurne als projectleider het proces doorlopen en verder uitwerken. Haar ervaring zal worden ingezet op volgende vlakken:
- desk research en analyse (kwantitatief onderzoek)
- focusgesprekken en interviews (kwalitatief onderzoek)
- bundelen van onderzoeksresultaten via SWOT, tabellen, schriftelijke rapportage
- uitwerken en aftoetsen van scenario’s aan de hand van beproefde methodieken
- samen met de stakeholders onderbouwde keuzes maken (participatief en gedragen)
- opmaken van visieteksten
- opmaken van actieplannen en de opdrachtgever begeleiden bij de uitwerking ervan
Voor deze opdracht hebben we een complementair team samengesteld bestaande uit CityD-WES (analyse, onderzoek, visie, actieplan), Studio H2L (erfgoedbeleving) en Cluster (ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur).
Na de startvergadering die plaatsvond op 1 april 2022, zijn we enthousiast om ons steentje – of beter ‘boompje’ – bij te dragen tot het Nationaal Park Brabantse Wouden to be.
Ook geïnteresseerd in een toeristische visie, actieplan en/of begeleiding voor jouw project? Wens je meer te weten over onze pijler toerisme & leisure? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!