Naast onder andere Halle, Oudenaarde en Dilbeek ondersteunt CityD-WES ook in Aarschot de lokale economie. De stad Aarschot bouwt momenteel haar leegstandsbeleid verder uit. Eén van de initiatieven om leegstand tegen te gaan is de wedstrijd Win Je Zaak. Het is een mooie kans voor ondernemers om hun droom waar te maken en een gloednieuwe zaak te beginnen. De stad voorziet sterke ondersteuning doorheen het hele traject.

Coördinator in dit verhaal is Kirsten Blanckaert. Kirsten is voor CityD-WES al sinds het begin van de coronacrisis als centrummanager begaan met het reilen en zeilen van de handel en horeca in Aarschot.

Vandaag ligt de focus van haar werk voornamelijk op het begeleiden van starters. Die krijgen hulp bij de zoektocht naar een geschikt pand en om alle nodige procedures goed te doorlopen voor een vlotte opstart. Via de centrummanager komen starters ook in contact met nuttige instanties zoals de handelsvereniging Aarschot Parelt en worden ze attent gemaakt op mogelijke subsidies of andere voordelen.

Anderzijds worden door nauw contact met de eigenaars van commerciële panden de leegstaande panden, of panden die weldra leeg komen te staan, geïnventariseerd. Doordat Kirsten als centrummanager de staat van de panden, de oppervlakten en de huurtarieven kent, fungeert ze als het ware als matchmaker tussen leegstaand pand en kandidaat-huurder.

Bij panden die niet meteen verhuurbaar zijn, bekijkt ze samen met de eigenaar wat er ondernomen kan worden om het pand wél op de huurmarkt te krijgen of minstens een minder leegstaand uitzicht te geven. Denk daarbij aan een tweede etalage voor bestaande winkels of een thematische invulling tijdens de kerstperiode.

Actie ‘Win Je Zaak’ in de strijd tegen leegstand

Heel wat mensen dromen van een eigen zaak. Met ‘Win Je Zaak’ willen we die mensen graag helpen.
Het concept is eenvoudig en het zit hem al in de naam. Je kan je inschrijven voor de wedstrijd en uiteindelijk een eigen zaak winnen. De inschrijvingsperiode loopt tot eind januari 2023. De kandidaten presenteren hun concepten aan een zorgvuldig geselecteerde jury. Alle kandidaten met een haalbaar idee volgen dan een startersbegeleiding bij Unizo om het concept en businessplan verder uit te werken tot een concrete en succesvolle zaak.

Nadien, tegen juni 2023, volgt de finale selectieronde en zal de jury de winnaar bekend maken. De stad voorziet een mooie prijzenpot van 20.000 euro voor de gelukkige winnaar. Daarin zit één jaar gratis huur van het pand, 5.000 euro aan inrichtingsbudget en 1.000 euro aan promotie en communicatie om de nieuwe zaak in de kijker te zetten.
De zaak zal in elk geval een goede start kennen, onder meer door de media-aandacht rond deze wedstrijd. Maar ook de andere kandidaten kunnen verdere begeleiding naar een eigen onderneming krijgen.

Meer info vind je op www.winjezaak.be.

Kirsten Blanckaert, centrummanager Aarschot
(auteursrecht Daniel Coppens, DC MEDIA AND DESIGN)

Meer initiatieven rond ondernemerschap

Naast de actie ‘Win Je Zaak’ lopen nog andere initiatieven in Aarschot waarmee leegstand wordt aangepakt en ondernemerschap wordt aangewakkerd. Een tijd geleden kregen ondernemers met ‘Schot In Je Zaak’ de kans om hun concept met beperkt risico in de markt te zetten. Dat is belangrijk, want het eerste jaar van een nieuwe zaak is vaak de meest kritieke periode.

Eigenaars van panden die mee willen werken aan ‘Schot In Je Zaak’, stellen hun pand beschikbaar aan marktconforme, maar toch voordelige huurtarieven, gedurende het eerste jaar. Ter compensatie ontvangen zowel de eigenaar van het pand als de startende zaak een startsubsidie van 1.000 euro. 

De leegstaande panden die deelnemen aan ‘Schot In Je Zaak’ ontvangen binnenkort een sticker op hun etalage. Een soort kwaliteitslabel, zeg maar. Zo weten kandidaat-starters meteen in welk pand ze terecht kunnen aan voordelige huurtarieven, maar ook dat die panden startklaar zijn. Dat wil zeggen dat de nutsvoorzieningen en de basisuitrusting zoals vloer en sanitair in orde zijn. Het enige wat dan nog rest is inrichten en een likje verf.

Bekijk hier het filmpje rond de actie ‘Win Je Zaak’ op ROB-TV.

Heb jij ook vragen rond citymarketing en centrummanagement? Wens je meer te weten over CityD-WES? Contacteer ons!

Meer weten?

We vertellen je graag wat we allemaal gedaan hebben en wat we allemaal voor jou kunnen doen. Stuur ons een bericht met jouw vraag of bel ons even op!

Contacteer ons direct:

Tel: +32 (0)473 62 20 33