Norbert Vanhove realiseerde de vierde editie van zijn boek The Economics of Tourism Destinations – Theory and Practice. Het werd op 13 september 2022 aan de pers voorgesteld in aanwezigheid van dhr. Herman Van Rompuy, President Emeritus European Council en Minister van Staat. Deze uitgave verschilt van de vorige door een toevoeging van topics zoals overtoerisme, duurzaamheid en kwetsbaarheid van het toerisme door terrorisme en pandemieën. Met een update van de data en voorbeelden van over de hele wereld is dit boek uiterst geschikt als handboek voor universiteitsstudenten toerisme. Daarnaast spreekt het boek ook onderzoekers en beleidsmensen binnen het toerisme aan.

Een boeiend en welbespraakt man, dat is het minste wat je van Norbert Vanhove als spreker kan zeggen. Hij lichtte in de kantoren van Toerisme Vlaanderen in Brussel toe dat er een vierde editie van zijn boek The Economics of Tourism Destinations – Theory and Practice beschikbaar is en bewijst daarmee dat hij er ook als schrijver nog steeds staat.

De man is al sinds de jaren 60 actief in de toeristische sector en startte zijn carrière bij WES, een onderdeel van het huidige CityD-WES. Dr. Vanhove is lid van de raad van bestuur van CiyD-WES en is professor aan de KU Leuven, om maar enkele van zijn functies te noemen. In zijn toespraak rond ‘Toerisme in een nieuwe economische omgeving’ verwees hij naar de snel veranderende wereld en de uitdagingen die dit op economisch vlak meebrengen voor het toerisme.

De eerste uitgave van het boek verscheen in 2005. Zes jaar verstreken tussen de eerste en de tweede editie. De derde editie komt nog eens zes jaar later. De leeropdracht van dr. Vanhove aan de KU Leuven vormde de inspiratie voor de tweede en de derde editie. Een periode waarin we al veel veranderingen vaststelden over economie in het toerisme.

De nieuwe editie verschilt op verschillende punten van de derde. Zo werden aan de bestaande hoofdstukken drie nieuwe onderwerpen toegevoegd: overtoerisme, duurzaamheid en kwetsbaarheid van de toeristische vraag. Die kwetsbaarheid maakten we de laatste decennia mee in de vorm van terrorisme en pandemieën.

Aanvullend op de toespraak over The Economics of Tourism Destinations gaf dhr. Herman Van Rompuy zijn beschouwingen bij de huidige Europese economische toestand. De President Emeritus European Council en Minister van Staat sprak over zijn ervaring met economische crisissen en legde hierbij eveneens een link naar de toeristische sector.

Last but not least bracht dhr. Peter De Wilde, CEO bij Toerisme Vlaanderen, ons zijn slotwoord. Toerisme Vlaanderen zet in op ‘Reizen naar Morgen’ en gaat daarbij uit van een breder beeld voor het toerisme. Eén waarbij men beseft dat de beleving van reizen reizigers verandert, plaatsen die ze bezoeken, mensen en lokale gemeenschappen die deze plekken ‘maken’ en bewonen. Toerisme is dus meer dan economie.

Ook geïnteresseerd in oplossingen op maat voor jouw vraagstukken over toeristisch onderzoek en toeristisch beleid? Wens je meer te weten over onze pijler toerisme & leisure? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

Meer weten?

We vertellen je graag wat we allemaal gedaan hebben en wat we allemaal voor jou kunnen doen. Stuur ons een bericht met jouw vraag of bel ons even op!

Contacteer ons direct:

Tel: +32 (0)473 62 20 33