VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap. Ze doen dit onder andere door een beleid te voeren dat is gericht op ‘bedrijvige kernen’ als voedingsbodem voor lokaal ondernemerschap. CityD-WES werd aangesteld om het platform De Vitrine vorm te geven, inspirerende voorbeelden aan te leveren en hierrond te communiceren. De Vitrine is hét inspiratieplatform voor iedereen die mee bouwt aan de bedrijvige kernen van de toekomst.

Kernversterking staat hoog op de agenda van de Vlaamse overheid, die in diverse ondersteuningsmaatregelen voorziet. Eén ervan is De Vitrine, een digitaal platform dat vernieuwende en innovatieve concepten rond kernversterking verzamelt op één centrale plaats.

CityD-WES werd samen met partners Wisely en I-Line PR & Communications geselecteerd om tussen 2022 en 2024 uitvoering te geven aan deze opdracht. De projectpartners staan in voor de architectuur van het platform, voor het verzamelen en verwerken van de inspirerende voorbeelden en voor de communicatie van het platform. Projectleider Mathias Declerck weet dat nu veel steden en gemeenten initiatieven gewoon overnemen zonder deze af te stemmen op de lokale situatie. Tijdsgebrek om op zoek te gaan naar geschikte werkwijzen en vernieuwende ingrepen ligt veelal aan de basis. De Vitrine biedt hierop een antwoord door de informatie gecentraliseerd, met focus op innovatie, aan te bieden. Makkelijk, interessant én snel dus.

Met innovatieve kernversterking als rode draad biedt De Vitrine inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland, verspreid over acht thema’s:

  • Bedrijvige kernen
  • Bestuur
  • Mobiliteit
  • Ruimtelijke context
  • Milieu & klimaat
  • Begeleiding & samenwerking
  • Beleving & aantrekking
  • Trends & ontwikkelingen

Zo kan je op De Vitrine artikels vinden als ‘Het stadscentrum als woonerf’, ‘Drones voeren parkeeronderzoek uit in Duffel’ of ‘Toerisme inclusiever maken’. Neem hier een kijkje.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste artikels op De Vitrine in het thema van jouw voorkeur? Maak dan een gratis account aan op het platform. Je ontvangt dan een melding van de nieuwste items in dat thema.

Ben je zelf bezig met een interessant project of rondde je er net eentje succesvol af? Meld het dan via deze link en het projectteam van De Vitrine neemt snel contact op.

Met De Vitrine wil Vlaanderen frisse concepten en innovatief handelen in bedrijvige kernen nog meer stimuleren. Daarmee wordt verder gebouwd op de individuele advisering van steden en gemeenten door de Profploeg. Ook hun geleerde lessen komen binnenkort op De Vitrine.

De Vitrine is tevens een mooi instrument voor de collectieve leertrajecten van De Kernmeesters. Dit voorjaar starten zij met de eerste reeks van zes leertrajecten. Ook de medewerkers van jouw stad of gemeente kunnen hieraan deelnemen. Meer info over de leertrajecten vind je hier.

De Vitrine richt zich in de eerste plaats tot lokale besturen, maar ook andere doelgroepen zoals (potentiële) ondernemers, investeerders, ontwikkelaars, etc. zullen aangesproken worden door de inhoud van het platform. Alle inhoud is gericht op de bedrijvige kern in al zijn facetten. Van beleid & visie, mobiliteit en ruimtelijke ordening naar duurzaamheid, samenwerking, beleving & aantrekking. Ook trends & ontwikkelingen en data behoren tot de scope van de opdracht.

De artikels op De Vitrine worden educatief opgebouwd en zullen naast de weergave van de vernieuwende concepten ook inzoomen op learnings, tips & tricks, do’s & don’ts. Op die manier kan zowel de kleinste gemeente als de grootste stad geïnspireerd raken én kunnen ze op maat van hun eigen situatie aan de slag om hun bedrijvige kern verder uit te bouwen.

Kernversterking is één van de hoofdactiviteiten van CityD-WES. Dagelijks ondersteunen onze experten steden en gemeenten in Vlaanderen en daarbuiten met inzichten, strategisch advies, maar ook met operationele uitvoering en hands-on projectwerk.

Ook geïnteresseerd in kernversterking en de inspiratie die we hiervoor kunnen leveren? Wens je meer te weten over onze pijler Lokale economie & Retail? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

Meer weten?

We vertellen je graag wat we allemaal gedaan hebben en wat we allemaal voor jou kunnen doen. Stuur ons een bericht met jouw vraag of bel ons even op!

Contacteer ons direct:

Tel: +32 (0)473 62 20 33