In opdracht van de provincie West-Vlaanderen en OC West tekende CityD-WES de ‘proeftuin detailhandel’ uit voor Oostrozebeke. Dit hield een concreet actieplan in, dat nu wordt uitgevoerd. De gemeente maakt werk van een commercieel plan.

Oostrozebeke zet in op een efficiënt en doeltreffend detailhandelsbeleid. Nu de dorpskernvernieuwing zo goed als achter de rug is, maakt de gemeente werk van een strategisch commercieel plan. Schepen Olivier De Marez verduidelijkt: “De thema’s die aan bod kwamen om dit commercieel plan te realiseren, zijn kernversterking, kernafbakening, betere communicatie met handelaars, een aangepast parkeerbeleid en aanpak van de leegstand. Het uit te werken commercieel plan omvat het aanpassen van het huidig parkeerbeleid, het centrum nog aantrekkelijker maken (meer sfeer en beleving) en vooral het bevorderen van de samenwerking tussen de handelaars onderling.”

De gemeente voorziet al in 2022 verschillende acties zoals de organisatie van een informeel contact en netwerkmoment tussen het lokaal bestuur en handelaars, kmo’s en grote bedrijven. Een tweede actiepunt voor 2022 kan de organisatie van een braderie en de oprichting van een lokale economische raad zijn. Op langere termijn wordt gedacht aan het scheppen van winkelwandellussen met groene doorsteken. Ook het straatmeubilair moet aangepakt worden en er moet een optimalisatie komen van wandel- en fietszoektochten.

Parkeren

Er zal naar de toekomst toe ook een voorstel uitgewerkt worden om voldoende shop & go-plaatsen te voorzien met strategische parkings als ondersteuning. Bij het scheppen van deze parkeerplaatsen moet ook rekening gehouden worden met de locatie van de winkels en er moet een correcte spreiding komen. Er zal vooral worden uitgekeken naar parkingvoorziening op eigen terrein. Ook de aanleg van randparkings op 200 meter zijn belangrijk wat neerkomt op maximaal drie minuten stappen.

(Bron: Krant van West-Vlaanderen, 21 maart 2021)

De provincie West-Vlaanderen en OC West lanceerden in vijf West-Vlaamse gemeenten het innovatieve concept ‘proeftuinen detailhandel’. Elke proeftuin tackelt een specifieke uitdaging die in directe of indirecte relatie staat met de handel en wandel in de kern van deze gemeenten.

Op basis van de uitdaging tekent CityD-WES een traject op maat uit met één belangrijke focus: een concreet en hands-on actieplan. CityD-WES werd door de provincie geselecteerd als uitvoerende partner in de proeftuinen van Oostrozebeke, Hooglede en Westende-Bad.

In Oostrozebeke – een kern die zich gevormd heeft rond de recent vernieuwde doorgangsweg N357:

  • werd gewerkt rond bekendmaking van het lokale kwalitatieve aanbod
  • werd een volledig nieuw parkeermodel ontwikkeld met integratie van shop ’n go
  • werden winkelwandellussen geïntegreerd in het lopende RUP-traject
  • werden 15 quick wins gedetecteerd die zich hoofzakelijk aftekenen op het publiek domein, in de formele en informele samenwerking tussen handelaars en lokaal bestuur en in de logische beleving van een winkelkern langsheen een belangrijke verbindingsweg.

Tot slot leverden de co-creatieve sessies een prikkelende marketingcampagne (2022) op voor de handelaars.

CityD-WES nam de regisseursrol op voor de volledige proeftuin en moest gebruik maken van alle vijf expertisepijlers om een eindrapport en presentatie op te maken die door het lokaal bestuur als werkinstrument voor de toekomst zal gebruikt worden. Daarnaast zal CityD-WES ook de uitvoering van acties en plannen opvolgen.

Ook geïnteresseerd in oplossingen op maat voor jouw vraagstukken over lokale economie? Wens je meer te weten over CityD-WES? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

Meer weten?

We vertellen je graag wat we allemaal gedaan hebben en wat we allemaal voor jou kunnen doen. Stuur ons een bericht met jouw vraag of bel ons even op!

Contacteer ons direct:

Tel: +32 (0)473 62 20 33