Voor het Nederlandse Eures Scheldemond en UWV updaten we de door CityD-WES uitgevoerde studie van 2020. Opnieuw brengen we de evoluties in grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit in kaart zodat een adequaat arbeidsmarktbeleid kan worden uitgewerkt.

In een alsmaar krapper wordende arbeidsmarkt, is inzicht in de arbeidsmobiliteit over de landsgrenzen essentieel. De cijfers en inzichten uit 2020 zijn dan ook toe aan een update.

Eures Scheldemond en UWV gaven CityD-WES de opdracht om de eerder uitgevoerde studie te updaten zodat ze kunnen inzetten op een adequaat arbeidsmarktbeleid.

Met het merk DataD bekijken we de arbeidsstromen tussen de provincies Zeeland en Noord-Brabant aan de Nederlandse zijde van de grens en de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen aan de Belgische zijde van de grens.

DataD verzamelt en integreert market data, business data en big data op vraag tot een volledig en accuraat beeld van de prestaties in een bepaalde markt of omgeving. Zo kan je met kennis van zaken doeltreffende besluiten trekken en beslissingen nemen. Marktstrategie en marktonderzoek is één van de vijf pijlers van CityD-WES. Ontdek alle pijlers hier.

Met de update van de studie rond grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit leveren we Eures Scheldemond en UWV inzicht in:

  • het niveau van de grenspendelstromen in de sectoren en beroepen inclusief de economische relevantie van deze grenspendelstromen voor de grensoverschrijdende regio’s;
  • de categorieën en beweegredenen van werkgevers die grensoverschrijdend, Europees en/of internationaal rekruteren;
  • het aantal en de kenmerken van de huidige grensoverschrijdende werknemers in het werkingsgebied (beroep, vaardigheden, opleiding, leeftijd, geslacht);
  • sectoren en beroepen die kampen met tekorten op de arbeidsmarkt;
  • profielen van werkzoekenden die op dit moment erg moeilijk een baan te vinden;
  • de evoluties die hebben plaatsgevonden.

De studie wordt uitgevoerd met behulp van desk research waarbij arbeidsmarktstatistieken en de gegevens van grensmatch applicaties worden geanalyseerd. Daarnaast gaan we in gesprek met experts om de data aan te vullen.

Alle analyses worden gebundeld in een overzichtelijk rapport dat in mei 2022 zal worden voorgesteld.

Heb jij ook vragen rond dataverwerking en marktonderzoek? Wens je meer te weten over DataD of CityD-WES? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

Meer weten?

We vertellen je graag wat we allemaal gedaan hebben en wat we allemaal voor jou kunnen doen. Stuur ons een bericht met jouw vraag of bel ons even op!

Contacteer ons direct:

Tel: +32 (0)473 62 20 33